19-09-08

World Championship Cycling for the Medical and paramedical professions

Afgelopen zondag werd in de gemeenten Herderen en Gnoelselder, deze liggen vlakbij Riemst voor de mercators onder ons, het WK voor medische beroepen georganiseerd. Een stel goede benen en een diploma (dier)geneeskunde, farmacie, tandheelkunde of kinesist volstaan om deel te nemen aan deze wedstrijd. Voor hen die dus denken dat Tyler Hamilton, Riccardo Ricco en VDB als "top"-spuiters hierdoor favoriet waren voor de eindwinst hebben het dus goed mis. Weken voor dit WK was het hoopgevend om te horen dat Samson Van Landeghem, Gilles Cervello Hertoghe, Danny de Killer en JP,topkandidaat briek 2008, zich naar bloedvorm trainden om samen met mij het WK naar onze hand te zetten en in alle leeftijd-catergorieen de wereldtitel te behalen. Een uur voor de start was geen enkele rood-blauwe te bespeuren in de sporthal van Herderen. Met een "light"-remy gevoel besluit ik samen met Carl Moors om ons op te warmen en het parcours te verkennen. Zonder het te beseffen verschijnen we net op tijd terug aan de start. 

 

De officials van de KVWB scheiden categorie A en B. De A-groep (tot 39 j - een 25-tal deelnemers) start een 2 tal minuten voor groep B (van 40 tot 49j een 35-tal deelnemers). Mijn buur aan de start ziet naar mijn hartslag (130) schattert "amai gi zijt noooch zenuaaatiiigeeeer dan ich" are lap mijn hartslag naar 150.... Pang startschot, ik schiet als een komeet uit de start blokken en floeps ik rij onmiddelijk aan kop ( hoge hartslag, heb zijn voordeel zou Cruyf zeggen)..... deju deju, da kan toch nie ik onmiddelijk handen op het stuur en inhouden maar waar blijven ze..... een km of 2 verder steekt er eindelijk een beer met op zijn rug "physian.de" mij voorbij, haha den duits is er ook bij. De snelhied gaat omhoog wij rijden nu rond de 50km per uur. Ik plaats me rond de 10de plaats in de groep, de hartslag blijft onder overslag. "das ok" stel ik me gerust. Na 3 haakse bochten rijden we lichtjes bergop met een forse wind pal op kop. Het tempo zakt tot 22km per uur en het peleton krimpt volledig in elkaar op enkele seconden. Het is oppassen om niet te vallen. Er komt wat duw en trek werk aan te pas. Na deze zeer lastige strook, draaien we rechts af en klimmen we richting centrum van Herderen. Het peleton waait hier breed over de weg en het tempo schiet opnieuw richting 40km per uur.  Op het einde van dit stuk draaien we scherp links voor het steiltste stuk van het parcours. Velen schakelen hier naar binnenblad maar ik voel mijn trappers niet en schiet op mijn 53- 21 naar boven, vele leken stil te staan. Als 10de passeer ik de meet. "komaan papa goe bezig! roep onze Lucas" nog 11 ronden.

 

De volgende 2 ronden gaat het tempo de hoogte in. We rijden tot 60km per uur op sommige stukken. Op dit snelste stuk steek ik mijn drinkenbus naast mij houder.....ploef mijn bus op de weg.....  "Scheisse, klooooootza" verschillende oerkreten worden naar mijn koppeke gegooid, nu ja het zei zo niet zeveren doortrappen! Na elke bocht is het fors optrekken en kijk ik Fons-gewijs om of er nog mannen in mijn wiel zitten. Ik voel me goed! Ik rij steeds rond de 5de plaats behalve op het lastige stuk met wind op kop daar steek ik me steeds weg achter de grote beren. Het peleton bestaat uit britten, duitsers, fransen, limburgers, tchechen, nederlanders en ook heel wat belgen. Het is echt genieten. Na ronde vier breekt eindelijk het peleton en rijden we met 7 man weg uit groep B. Ik voel me euforisch, mijn hart pompt vollenbak. Na nog een halve ronde halen we groep A in. Als dit gebeurd in een normale koers (VWF, WAOD) mag groep A niet aanpikken en moeten ze B laten rijden. Dit gebeurde niet. We werden door hen een beetje opgehouden op de smalle wegjes en waardoor er uiteindelijk een hergroepering ontstaat. Het is nu een omvangrijke groep van 50 à 60 man. Alles is te herdoen. De snelheid blijft hoog maar in de bochten wordt het nu echt spannend. Het is echt wringen vaak schouder aan schouder, je breedmakend om op ideale wijze te caleren in de bochten, soms op 2 cm van stoep of in het gootje. Voor een bocht riek je de geur van verbrandde rubber. Elke ronde kijk ik uit naar de meet, vrouw en kinderen staan daar op post om papa vooruit te schreeuwen! Ze houden dan toch van de fiets. 

 

Vanop mijn positie in het peleton stel in onthutst vast dat op het lastige stuk er telkens mannen proberen weg te demareren, het zijn kanjers van sportmannen. Ik ben dan telkens blij dat ik in het wiel kan zitten en haal op dit stuk mijn hoogste hartslagen. Op het steilere klimmetje blijft het goed gaan zo goed dat ik na ronde 5 of 6 zelfs als 1ste over de meet kom. Ik droom van een podium..... en zo gaat het elke ronde verder. Maar op de makkelijke stukken komen er steeds meer en meer renners uit de achtergrond die je willen voorbijsteken en als je zelf je voorganger niet voorbij rijdt verlies je telkens een paae plaatsen. Het wringen in de groep gaat moeizamer en vraagt opperste concentratie. Ik verlaat mijn top 5 positie en zak terug tot 10de -15 de plaats. De koers begint te wegen. We zitten in ronde 9. Ik probeer nog wat extra te eten en te drinken. Ook het klimmetje begint nu ook moeizaam te gaan en de benen voelen zwaar. Zou een er nog een podium in zitten? Zeker en vast en bijt in het achterwiel van mij voorligger. 

 

Na 74km begint mijn moteur even te sputteren. Op een snel stuk moet ik even op de trappers gaan staan om een gat van 15 meter dicht rijden. Het gaat moeizaam en haal nog net het wiel van ein sehr gro§e duitsers met opschrift "Gymnasium.de"' onder de adelaar met rood geel zwarte-band! Na 78km (einde van ronde 11) op het zeer lastige winderige stuk komt de man met den hamer en geeft mij een dreun waardoor ik het peleton met nog 30 man moet lossen. Klote klote klote, shit shit shit. Alle vloeken zijn goed om mijn teleurstelling uit te kramen. Ik had op dat moment een gemiddelde van 37.5km per uur. Ik maak als laatste die niet uit de wedstrijd werd gehaald de 88km vol met een gemiddelde van 36km per uur. Maar ik heb met volle teugen genoten van mijn eerste koerske! Het is zo opwindend dat ik het iedereen kan aanraden. Het kan niet anders dat je van dit soort ritjes sterker wordt. Aan de meet waren mijn kinderen zichtbaar ontgoocheld dat papa plots niet meer in het peleton zat...maar als laatste over de meet kwam Oscar, 3.5 j, was vol onbegrip dat hij niet mocht meerijden in het kinderzitje!

 

 

Koen

 

 

19:39 Gepost door William Devondel in Algemeen | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

numero uno knappe prestatie van onze numero uno !
Gaan andere RZ'ers zich in 2009 ook eens wagen aan een koerske ? Count me in.
gr,

Gepost door: Dessel | 19-09-08

Déja vu!? Koen, ik kreeg 'kiekenvlees' van jou relaas maar eigenlijk heb ik het gevoel van 'dat ken ik';
Inderdaad, je doet er alles voor, je leeft als een kluizenaar en toch zijn er anderen die nog beter zijn;De moraal van het verhaal is dat fietsen je de illisie geeft een geweldige prestatie te leveren maar eigenlijk heeft de 'natuur' geen geheimen en hebben wij allemaal onze grenzen.
Blijft gezond trainen en het komt wel goed!

Gepost door: Eros | 19-09-08

Heb genoten van je relaas. Schitterend dat je dit voor mekaar brengt. Ook al was er daar geen podium voor je wegegelegd, voor ons ,Reetzwters, ben je een kampioen !!

Gepost door: Fons | 19-09-08

ingeschreven Koen, uw relaas heeft me gepakt! Ik ben niet bij de pakken blijven zitten en heb me op uw aanraden direct ingeschreven ... als veearts ... volgende maandag heb ik mijn eerste les. Binnen een jaar of 5 volg ik onze killer van Reet op ... als er dan nog dieren over blijven tenminste ... en zet ik u de eerste 2 km uit de wind ... dan wacht ik tot je de volgende ronde terug passeert en zet ik u terug 2 km uit de wind! Alles komt goed jong ... ooit ga je met die medaille naar huis!

Gepost door: volderke | 19-09-08

Koersen in het buitenland. Schitterend verhaal, Koen.
Ik ga hier, voor mijn terugkeer, wel eens een koerske meepikken. Er wordt elk weekend wel ergens een criterium georganizeerd, en ik zou mij kunnen inschrijven in Cat.5 (het laagste niveau), zonder aangesloten te zijn bij een lokale club. Niet echt een hoog niveau, maar ik ken mijn beperkingen goed genoeg. Volgens de collega fietsers zou ik een kanshebber kunnen zijn voor het podium, maar enkel als er een helling in het parcours ligt. Ik heb hier dan ook al menig Cat.4 renner eraf gereden als het bergop gaat...

Gepost door: Dylan@LA | 19-09-08

NIET NORMAAL !!! OOK mijn EERSTE KOERS...UITGEREDEN Bij het lezen van Koen zijn verhaal kan ik alleen maar beamen...koers rijden is gekkenwerk en gevaarlijk.Als Koen er al afgereden wordt heb ik toch mijn bedenkingen. Lees ik daar 50,60per uur rijden?? Voor wie,voor wat he. Koen is een classe apart en ik zat het verhaal geamuseerd te lezen en verwachte een happy end maar toch chapeau want je eerste koers uitrijden is al classe.Spijtig van die klop van de hamer...beetje vreemd want in de marmotte heb je die nietgekend dacht ik.
Gisteren reed ik op 44j.lft.mijn EERSTE KOERS.In Zaventem op een wel heel bochtig,technisch en gevaarlijk parcour over 18ronden,totaal 41km.
Ik eindigde 32ste van de 50 maar...won wel 2s PREMIEsprinten van het 2de peloton..!! De eerste 5ronden waren puur gekkenwerk,duwen trekken en 2x moeten uitwijken op en over de borduur en op jet voetpad.. Die eerste 5ronden moet je gewoon vanvoor zitten want anders ben je al gezien de eerste breuk. Ik had me heel bewust "voorzichtigheid"en uitrijden als doel gesteld dus zeer tevreden.Meer zelfs,een volgende ronde werd opnieuw een premie beloofd,t was maar 10euro,maar weer troefde ik 3man af in de sprint..de laatste sprint moest ik 10meter goed maken en had ik aan de aankomst een half wiel over.Vloeken dat er gedaan werd! En ik die dacht dat wielertoeristen(??)voor de fun reden. Bij mijn eerste sprint versloeg ik een jonge gast van rond de 20 en 20met over de steep reed die pardoes met zijn stuur tegen mijn dij en vloog die gewoon keihard tegen het asfalt!! Had daar even geluk,onbegrijpelijk dat die daar viel,had die zich zo pleuris gereden zeg. Leuk was wel dat er veel volk stond op het volledig afgesloten parcour en we begeleid werden door wagens en "zwaantjes".
Dit hebben we dan ook weer eens gedaan maar koersen ga ik nooit doen..Geen ambitie en veel te gevaarlijk..Bovendien is de kans dat ik win met voetbal spelen 1000x groter..WAT EEN HOBBY !!! ps:Misschien kunnen de reetzweters eens als groep meerijden in deze toffe volkskoers,maar trainen voor bochten is wel een noodzaak.

Gepost door: andries HERMAN | 20-09-08

WK medici Beste Koen, vooreerst een dikke proficiat voor jou glansprestatie. Iedereen zou ook moeten weten wie die mannen zijn, waartegen Koen zich heeft moeten meten. De meeste onder hen, zowel Belgen als buitenlanders zijn ex-profs die al jaren het traject van nieuweling tot belofte hebben doorgesparteld en doorwinterde trainingsbeesten zijn. De meeste hebben ook een jaar of twee in het profpeloton gereden. Dit was onder meer een van de redenen waarom ik gezien mijn beperkt talent, heb gepast voor dit WK medici. Volgend jaar zal ik indien de conditie het toelaat en ook zelf beter wordt, graag meesterknecht zijn van onze Koen, om op het einde nog gaatjes dicht te rijden, als het nog nodig is. Aldus voor Koen niets dan lof en volgend jaar zeker top10! Mensen die interesse hebben; http://www.medicycling.be/reswk2008.phpn

Gepost door: JP | 20-09-08

Heb de goesting oek te pakken gekregen. heb vernomen dat er een categorie "gentleman" bestaat! Misschien iets meer voor mij weggelegd...Alhoewel, weet ni echt wat ik mij daarbij moet voorstellen: "excuseer, mag ik even door aub, iemand is drinken van mijn pulle, voorang van rechts, zalik effe kop rijden...Koen weet jij hier iets meer van?

Gepost door: Vloe | 20-09-08

koersen en schrijven Koen is niet enkel een goede coureur, maar heeft ook journalistieke talenten.
Knap gedaan !

Gepost door: Bernard | 22-09-08

proficiat aan de kampioen ! Kampioen sinds jaren ! Voor de Reetzweters ben je en blijf je NUMBER ONE !

Gepost door: bo | 23-09-08

Fantastisch verhaal en prestatie.Gezien het beschreven bochtenwerk duidelijk niets voor mij.
Verder ook blij van ergens te lezen dat ik binnen enkele jaren misschien een stagiair kan verwelkomen ,die dan nadien mischien nog geinteresseerd is in een overname. Altijd leuk om dat te vernemen, want meer mogelijkheden om te trainen.

Gepost door: danny | 24-09-08

De commentaren zijn gesloten.