01-06-06

Rules

Beste Reetzweters,

Hierbij nog een aantal tips en termen om het rijden in groep te verbeteren.  Ik eis hier een strikte naleving ... rebelse je-m'en-foutisten worden spartaans aangepakt ... vraag maar aan Wim Marivoet!

TIPS

1) Roep liever 1 maal te veel dan te weinig

2) vergeet niet dat uw fiets twee wielen heeft.  Meestal fixeren we onze aandacht op ons voorwiel zodat het niet tegen het achterwiel van onze voorganger komt.  Echter, onthou dat er aan uw achterwiel ook iemand op een paar centimeter volgt ... doe dus geen onnodige bewegingen naar links/rechts of naar achter.  Het ineens rechtstaan op de trappers gooit uw fiets iets naar achteren wat voldoende kan zijn om een valpartij te veroorzaken, het onhandig nemen van uw drinkebus doet u eventjes naar links afwijken, een koekje nemen ... Vergewis u dus eerst of u voldoende ruimte en tijd heeft om drank, eten of anderen dingen tot u te nemen.  Tracht uw fiets zo constant mogelijk te houden.

3) Als men achterom kijkt, steun dan eventjes op de persoon die naast u rijdt zodat u een referentiepunt heeft en niet begint af te wijken naar links/rechts.

4) Rem niet bruusk maar bol uit en vertraag rustig.

5) Respecteer de verkeersregels ... er zijn er altijd tussen die dit niet doen ... wat dan terug tot verwarring leidt bij de mensen die volgen in groep. 

TERMEN

1) Put: duidt op een put in de weg, wijs die aan met de vinger zodat de mensen achter u die tijdig en VEILIG kunnen ontwijken.  Tracht zo vroeg mogelijk aan te duiden zodat de derde of vierde rij geen bruuske bewegingen moet doen om de put te ontwijken

2) Paaltje: duid de paaltjes aan en vertraag voor en tussen de paaltjes.  Vertragen betekent stoppen met trappen ... niet bruusk remmen.  Na de paaltjes versnelt met langzaam zodat ieder gemakkelijk kan aansluiten.

3) Stoppen: betekent rustig tot stilstand komen.  Bijvoorbeeld bij het bereiken van een grote baan.  De kopman steekt dan tevens zijn hand omhoog zodat duidelijk wordt dat we aan een splitsing komen.  Steek de baan in groep over.  Dit betekent dat de kopman slechts oversteekt als hij zeker is dat de volledige groep veilig kan oversteken.

4) Tegen: duidt op een tegenligger.  Meestal een fiets, brommer of loper.  Rij dus voldoende rechts bij het horen van deze term.

5) Auto: duidt op een auto die in tegenstelde richting komt.  Waarom gebruiken we hier auto ipv tegen?  Een auto is nog altijd gevaarlijker dan een loper uit tegengestelde richting.  Auto duidt er dus op dat er voldoende plaats moet gemaakt worden ... soms moet men zelfs op 1 lijn gaan fietsen ipv 2 aan 2.  Tracht wel een matige snelheid aan te houden bij het kruisen met de wagen.  Velen gaan dan nog in de remmen waardoor de achterkomers bijna op elkaars wielen rijden en moeten overgaan tot bruuske rem- of uitwijkbewegingen.  Niet ideaal als net een auto uit tegenstelde richting komt.  Blijf dus rijden en zorg dat ieder netjes de auto kan passeren.

6) Achter: duidt op een fiets, brommer of auto die ons wil voorbij steken.  Meestal is dit een auto ... maak dus ook hier voldoende plaats.

7) Steentjes: duiden op grind, steentjes of zand (meestal in bochten).  Neem de bocht dus voorzichtig.

8) OK: duidt er op dat de groep is aangesloten en dat men terug mag versnellen.  Na een overgang, versmalling, paaltjes, auto, ... hangt de groep soms wat uiteen.  De groep rijdt dan meestal trager tot de laatste heeft aangesloten.  De kopmannen beginnen dan rond te kijken om te weten of ze terug mogen versnellen.  Dit gebeurt niet altijd veilig.  Daarom is het beter dat de laatste man OK roept zodra hij heeft aangesloten.  Ieder roept dit dan door zodat de kopman op een veilige manier weet dat de groep terug samen is en dat hij rustig mag versnellen naar de overeengkomen cruise-snelheid.

9) Trager: wordt geroepen zodra men vaststelt dat sommigen moeten lossen en dat het tempo iets moet zakken.  Bol dan rustig uit zonder bruusk te remmen.  Pols bij de geloste wat hij nog aankan, piloteer hem naar derde rij, laat hem recupereren en rij dan rustig verder aan overeengekomen snelheid.

10) Voet: duidt op een voetganger, loper, fietser aan de rechterkant.  Die wij dus zullen voorbij steken.  We gebruik hier niet de term rechts omdat velen dan denken dat ze moeten rechts afslaan.  Bij het links- of rechts afslaan kan men altijd rechts of links roepen maar meestal duiden we dit aan door met armen de rijrichting aan te duiden.

Nogmaals versterk uw roeptermen met visuele signalen door met vingers, armen aan te geven waar men iets kan verwachten.  Door wind of vermoeidheid hoort men niet altijd wat er geroepen wordt.  En vergeet niet: ROEP LIEVER 1 MAAL TE VEEL DAN TE WEINIG.

Respecteer deze termen.  Zodat ieder snel weet wat er staat te gebeuren waardoor ieder veilig het aangekondige obstakel kan passeren of ontwijken.

Groeten,

Ijzeren Will

 

 

10:17 Gepost door William Devondel | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Willie!!! De term 'achter' is voor mij ok als het gaat om een fietser, een brommer of een auto die met matige snelheid van achter komt;

Als die van achter komende auto evenwel schandalig snel en rakelings naast ons peleton rijdt met daarenboven openstaand kofferdeksel dan stel ik de term 'Willie' voor;

Akkood?

Eros

Gepost door: Eros | 01-06-06

Eros!!! Eros duidt op een traag bewegend voorwerp ter hoogte van de Bosstraat. Indien men dus de term Eros hoort weet men dat men dra zal moeten uitwijken ... toch indien men sneller dan 10 per uur klimt! Indien met deze term twee maal kort na elkaar hoort EROS EROS dan weet men dat men dit traag bewegend voorwerp onderhevig wordt aan de zwaartekracht en de Bosstraat dus achterwaarts (dus met het zitvlak eerst) aan het afdalen is. Voorzichtigheid is dan geboden.

Gepost door: Ijzeren Will | 01-06-06

voor alle duidelijkheid Gelieve de term VOET niet te verwarren met de term MariVOET. De term MariVOET duidt op het in de weg planten van de linkerschouder. Wil men dus ipv te waarschuwen voor putjes de putjes opvullen om zodoende de oneffenheden uit het wegdek te helpen dan roept men simpelweg PUTJE mariVOET.

Gepost door: Ijzeren Will | 01-06-06

Naar Van Daele Voor een goed begrip;
De term 'Eros' kan niet worden gebruikt in het geval beschreven door onze voorzitter;
Naar Van Daele's Groot Woordenboek van de Nederlandse taal is 'Eros':
"Van het mannelijke geslacht, goddelijk geschapen, afgetraind sportlichaam dat één is met een racefiets, dat een banaan eet 30 min. voor de bestorming van de Bosstraat te B."

Gepost door: Eros | 01-06-06

examens Ik zit hier al den hele namiddag te studeren op die termen en ben zonet de les afgevraagd. Kwam der de volgende vraag zekers....
Wa roept ge in de volgende situatie: der komt nen tracteur van voor met een eg die van links naar rechts wiegt. ==> tegen / auto /achter / ok
Wa roept ge in de volgende situatie: ge rijdt op den dijk en der zit ne visser die plots zijne visstok naar achter steekt en den dijk blokkeerd nog maar vijf meter voor U en om te stoppen moetge alles dichtgooien en zit er 30 man in U gat. ==> tegen / voet / ok / stop

Gepost door: triplecarbonade | 01-06-06

simpel vraag ivm tractor: je roept onder en duikt onder de eg door
vraag ivm visstok: je roept over en springt over de stok heen
Echter wat doe je als triple carbonade plots en onnodig demarreert? Dan roep je chasse patat en laat begaan. Ieder weet dat alles na 300 meter terug samen komt!

Gepost door: Ijzeren Will | 01-06-06

Wallonie Ook oppassen met het roepen van 'put' in Wallonie (la Doyenne). Dat kan daar wel eens kwaad bloed zetten.

Gepost door: Peter V | 02-06-06

De commentaren zijn gesloten.