04-11-05

Hoe sterk is een fietshelm?

Gisterenavond waren een 6-tal RZ's present voor de wekelijkse rit.  Eigenlijk 7 want onze patroonheilige Briek was tevens van de partij.    Sommige van de RZ's kende hij nog van voorgaande jaren.  In hen had hij alle vertrouwen daar die reeds bewezen hadden over degelijke Flandriens-capaciteiten te beschikken.  Echter, er waren de laatste tijd een aantal nieuwelingen op het appel en die wou onze Briek toch wel eens testen.  Hij was echter goedgezind en wou het voorzichtig aanpakken ... louter wat wind ... regen, hagel en vriestemperaturen zou hij voor latere tijdstippen sparen.  Hij wou de groentjes niet al te hard afschrikken. 
 
In die omstandigheden begonnen de RZ's aan hun wekelijkse rit: 3 diehards (Willy, Sael en Koen) vergezelt van drie "nieuwelingen" (Bern, Wim Marivoet en Luc Schelkens).  De laatste moet geoordeeld hebben dat een vrouwensport in mannenweer niet kon en had de hockeytraining gelaten voor wat ze was.  Al een geluk dat den Briek niet door had dat onze voormalige voorzitter zijn donderdagen met dergelijke vrouwensporten doorbracht of de groentjes hadden direct een eerste koers in donder en bliksem mogen afhaspelen. 
 
Om 20h00 stipt was het vertrek voor een 50 km durende tocht langs goed verlichte provinciale banen.  Hoewel we ons laagste gemiddelde noteerden +/- 28 km per uur was het niettemin een stevig ritje.  De wind beukte er met momenten hevig op los waardoor het hart al snel in zijn roodste zone diende te functioneren.  Daarenboven was het moeilijk een constant tempo aan te houden waardoor er iets meer interval aanwezig was.  Niettemin kon onzen Briek tevreden zijn.  De groentjes haspelden de 50 km zonder problemen af en plaatsten mooie demarrages op zowel de Shell beklimming als de Bosstraat. 
 
Nadien volgden enkele gerstenatconsumpties, echter zonder noemenswaardige uitspattingen.  Bern beleefde wel de avond van zijn leven toen klimlegende Koen hem de ene gratis tip na de andere mee gaf.  Bern ging zeker met tientallen bierkaartjes vol gouden trainingstips huiswaarts.
 
Onze Wim was iets minder gelukkig.  Hij was al volop bezig de resultaten van zijn wetenschappelijke test aan het verwerken.  Ieder vraagt zich namelijk al eens af hoe sterk een fietshelm eigenlijk wel is.  Dat hij uw schedel beschermt bij eventuele valpartijen weten we onderhand wel.  Maar helpt uw helm tevens tegen het overreden worden door een auto?  Stel dat je op de grond ligt en er rijdt nog een volgwagen over uw hoofd.  Onze Wim moet al een tijdje met deze vraag geworsteld hebben want opeens kon hij zich niet meer inhouden en moest hij het antwoord kennen.  Onder het mom dat hij zijn fiestschoenen vergeten was, sprong hij gezwind in zijn auto en reed zonder blozen of blikken over zijn eigen fietshelm.  Het resultaat was er naar ... fietshelm op drie plaatsen gebroken.  Geslaagde test met een duidelijk resultaat.  Wim kon gelukkig zijn ... eindelijk was zijn vraag wetenschappelijk bewezen ... hoewel ... was hij nu met zijn linkervoorwiel of met zijn rechterachterwiel over de helm gereden?  Zou dit wetenschappelijk een verschil geven?  Zou de helm anders breken?  Na de rit was het duidelijk te merken dat Wim zijn test hem meer vragen dan antwoorden had opgeleverd.  Benieuwd of zijn volgende helm een nieuwe wetenschappelijke test zal doorstaan.
 
Volgende week donderdag rijden we terug 50 km van op DK.  Afspraak op DK parking om 19h50 stipt ... met of zonder onze Briek!
 


14:51 Gepost door William Devondel | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.